Hatvany Serfőzde

Hatvan történelmi épületekkel díszített főterén álló múzeum, (eredetileg sörház és vendégfogadó) az egyik emblematikus épület, amely kiegészítette a Grassalkovichok által építetett a központ díszeinek tartott kastély, templom és posztóház együttesét.

A hatvani uradalom birtokosai közül elsőként Salm herceg létesített sörházat és vendégfogadót  uradalmának központjában még 1703 előtt, azaz a Rákóczi szabadságharc kitörése előtti években. Majorsága a Zagyva hídján túl üzemelt. Annak része volt sörház is. Ez nem azonos a város főterén álló sörházzal, amely a Grassalkovichokhoz kötődik, viszont igazolja, azt a tényt, hogy a sörfőzés, mint tevékenység már a Rákóczi-szabadságharc előtt ismeretes volt.

A sör és a pálinka fogyasztása a sörházzal egy épületben kialakított vendégfogadóban történt.

Az uradalmi sör – és a pálinkafőzés, mint tevékenység ráépült Hatvan és környékének adottságaira, az uradalom gazdaságára. Hizlaldák, élesztőkészítés, árpa –és komlótermesztés, favágás, fuvarozás, mint tevékenység az uradalmi feladatok közé tartozott. A sörfőzés után visszamaradó mellékterméket, a malátát a hizlaldák állatai fogyasztották el, húsuk egy részét a vendégfogadóban használták fel.

 A források XIX. század elejéig említik a sörfőzést. 1801 után az uradalom birtokosa bérbe adta a sörfőzdét a vendégfogadóval együtt. Egy bejegyzés szerint a vendéglő látogatói inkább a bort részesítették előnyben. 1809 után nincs arról tudósítás, hogy a sörfőzést folytatták volna.

A városi nagyvendéglő vendége volt több alkalommal Kazinczy Ferenc, Petőfi Sándor is, aki először 1845-ben járt a városban.

Az épület sörház része lebontásra került, de a vendégfogadó maradt, majd használták gimnáziumi kollégiumnak, leánykollégiumnak, Nevelési Tanácsadónak, napközinek. Jelenleg a Hatvany Lajos Múzeumnak ad méltó helyet és felélesztve a hagyományt, az épületben söröző is működik, ahol a helyben főzött söröket kóstolhatják a hatvaniak és a városba látogató turisták.

A frissen csapolt hatvani sörök - világos, búza, barna - nagy gondossággal, egyedi receptúra szerint készülnek napjainkban is, amit a látogatók megkóstolhatnak. A szezonális jellegű meggysört tavasztól őszig lehet megvásárolni. 2017 óta a meggysör kivételével már palackozva is meg lehet vásárolni a söröket, így nem akadály, ha valaki autóval érkezik. A gyerekeket üdítővel kínálják.

Hatvany Serfőzde7.jpgHatvany Serfőzde4.jpgHatvany Serfőzde8.jpgHatvany_Serfozde6.jpgHatvany Lajos Múzeum3.jpgHatvany Serfőzde5.JPG
 

Cím: 3000, Hatvan  Kossuth tér 12.

Nyitva tartás:

  • május 1. – szeptember 30. kedd-vasárnap 14:00-22:00, hétfő zárva
  • október 1. – április 30. kedd-csütörtök és vasárnap 14:00-20:00, péntek-szombat 14:00-22:00, hétfő zárva

 

Telefonszám: (37) 540 124

További információ: https://www.facebook.com/HatvanySerfozde