Hatvany Lajos Múzeum

A Hatvany Lajos Múzeum 2014-ben teljesen újjászületett, a város egyik kiemelt jelentőségű műemléke, a régi Sörház épületében látogatható meg.

Az intézmény a ’70-es években lehetőséget biztosított a rendszer ellenzékének számító „megtűrt” képzőművészek, a hazai avantgárd bemutatkozására. Ebben az időszakban vette fel az intézmény Hatvany Lajos nevét, miután a híres mecénás özvegye jóvoltából számos alkotással gyarapodott a gyűjtemény. Itt található Lesznai Anna képzőművészeti hagyatéka, amely egyedülálló az országban.

Lesznai Anna a 20. század magyar irodalmának egyik jelentős alakja, képző- és iparművészeti, illetve grafikai alkotásai is magas színvonalúak, korai művei a magyar szecesszió tipikus példái. Hagyatéka országos jelentőségű, melyhez Gergely Tibor képzőművész ajandékozása révén jutott 1974-ben a múzeum.

A néprajzi gyűjtemény jellemzően Hatvan környéki tárgyi anyagot tartalmaz, de feliratos falvédők tekintetében például a Kárpát-medence egyik legteljesebb kollekciójával rendelkezik, és érvényes ez a gyékény- és egyéb rostos anyagú népi fonott termékekre is. A régészeti gyűjtemény kiemelkedő értékei a hatvani kultúra tárgyi emlékeihez kötődnek, amely a kora bronzkorhoz köthető hatvani kultúra leletei.

A történeti gyűjtemény bővelkedik a város történetét fémjelző tárgyi anyagban, valamint dokumentumokban: I-II. világháborús katonai felszerelések, naplók, családi levéltárak iratai, oklevél ritkaságok, 1945 előtti hatvani képeslapgyűjtemény, cserkészanyag, a ferences rend felszámolásáról szóló iratok, internálások emlékanyaga, a Hatvany családra vonatkozó íratok, levelezések, XVII. századi  rézkarcok, városlátképek, a Hatvany - kastély szobortöredékei, és a felújítás során előkerült freskótöredékek. 

 

A múzeum több költözés után, 1996-ban foglalta el végleges helyét a Grassalkovich Antal építtette Sörfőző-házban.

 

A múzeum 2020-ban a Munkácsy-kiállításnak adott otthont, amely kiállítást az ország minden tájáról felkerestek. A művész több világhírű alkotása, az Ásító inas és a Hímző leány is megtekinthető volt az intézményben. 2023 őszén nagy sikert aratott A Rippl-Rónai Hatvanban című időszaki kiállítás.

 

Hatvany Lajos Múzeum6.jpgHatvany Lajos Múzeum5.jpgHatvany Lajos Múzeum42.jpghatvany_lajos_muzeum1.jpgHatvany Lajos Múzeum88.jpgHatvany Lajos Múzeum2.jpgHatvany Lajos Múzeum77.jpgHatvany Lajos Múzeum3.jpg

Cím: 3000, Hatvan  Kossuth tér 12.

Nyitva tartás:  hétfő zárva

                       kedd-vasárnap 10:00-18:00, 

 

Belépőjegyek:

  • felnőtt belépőjegy – 1.200 Ft
  • diák, nyugdíjas belépőjegy – 600 Ft
  • fotójegy – 500 Ft                        
  • tárlatvezetés – 400 Ft/fő (1-15 fő)
  • Hatvan kártya, Szállás.hu, Hungarycard - 600 Ft

 

Telefonszám: (37) 540 124

További információ: http://hatvanymuzeum.net

                                    https://www.facebook.com/hatvanymuzeum